Barion Pixel Skip to content

Szerepjátékok

A szerepjátékok előhívják a gyerekek pszichés és szociális képességeit, így játékos körülmények között képesek fejlődni olyan fontos területeken, mint például az empátia, együttműködés vagy kommunikáció. A szerepjátékok lehetőséget biztosítanak a szociális nézőpontváltás gyakorlására, melynek során a gyerekek elképzelik, milyen lehet bárki más helyében lenni, vagy valamilyen felnőttek világára jellemző társadalmi szerepet eljátszani. Ezek a játékok lehetőséget biztosítanak a gyerekek erkölcsi értékrendjének a fejlődéséhez, a gondoskodás megéléséhez és sokféle szociális interakció megtapasztalásához.

A szerepjátékok számos lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerekek a mindennapi megtapasztalásaikat újra éljék, kijátsszák magukból, s közben gyakorolják a társas viselkedés különböző formáit.

A szerepjátékok által a gyerekek eljátszhatnak olyan jeleneteket, amiktől egyébként tartanak, (pl. orvos meglátogatása, oltás beadása), vagy amire jó újra visszaemlékezni (pl. születésnap megünneplése), melyek így segítenek az érzelmek ismételt megélésében, feldolgozásában. A szerepjátékok alkalmasak arra is, hogy a jövőben bekövetkező eseményeket, kihívásokat is elképzeljünk (pl. nemsokára megyünk bölcsibe), felkészítve így a gyerekeket az újszerű, bizonytalan szituációk lelki kihívásainak megküzdéséhez.

Mind a(z) 11 találat megjelenítve