Barion Pixel Skip to content

Építős játékok

Az építő típusú játékok (építős játékok) azok a fantáziát előhívó, kreativitásra ösztönző játékok, melyek bármikor elővehetőek, általában sokáig használhatóak, szélesebb korosztályt lefednek és hosszan leköthetik a gyermek figyelmét.

Az építés nagyon sokféle tapasztalattal jár: megismertet a különböző formákkal, színekkel, anyagokkal (pl. textil, fa, műanyag), azok tulajdonságaival (pl. kemény-puha, csúszós, érdes), súlyával, a kisebb-nagyobb fogalmával, fejleszti a kézügyességet, a logikus gondolkodást, a térlátást, szerepet kap a stratégia, miközben a gyermek megtapasztalhatja a testek viselkedését (pl. egyensúlyi helyzetek), s ezalatt fejlődnek az olyan szociális kompetenciái mint például a türelem, kitartás, kudarctűrő képesség (pl. leborul a torony) és persze az önbizalom!

Ugyanakkor nemcsak az építés, a rombolás is fontos tevékenysége a kisgyermeknek, mely valójában megelőzi az építés „tudományát”. Már a romboló korszak (kb. másfél-2 éves korig tartó időszak) során is számos tapasztalatot szerez a különböző anyagok viselkedéseiről, felfedezi a gravitáció törvényét, és még a humorérzéke is fejlődhet (mely szintén egy fontos képesség, megküzdési eszköz számos élethelyzetben), ha nevetünk például egy torony ledöntésén. A romboló tevékenységek által megélheti a kisgyermek, hogy képes jelentős hatást gyakorolni a környezetére (annak ellenére, hogy még kevés beleszólása van a dolgok menetébe) és szabadon kifejezheti akaratát a játék által.

Az építőjátékok később remek kiindulópontjai a szerepjátékok világához is, mely segít a gyerekeknek újraélni a mindennapi történéseket, és kijátszani magukból a feszültségeket.

Mind a(z) 5 találat megjelenítve