Barion Pixel Skip to content

Rólam

Kedves Látogató!

Szeretettel üdvözöllek jatekpszichologia.hu weboldalamon, Illés-Rigó Beáta vagyok. Egy nagyfiú és egy kislány anyukájaként – a többi szülőhöz hasonlóan – évek óta szerves részét képezik a gyerekjátékok az életemnek. A játékokról való gondolkodás azonban megelőzte szülővé válásomat, már pszichológusi diplomamunkámban is azt kutattam, milyen szerepet tölt be a játék a gyermek értelmi fejlődésében, kognitív képességeinek sajátosságaiban.

A játékok szempontjából ezt követően hosszabb szünet következett az életemben, munkahigiénés területen helyezkedtem el és dolgoztam pár évet, közben krízistanácsadói szakpszichológus képzettséggel bővítettem szakmai tudásom.

Gyermekeim megszületésével újra bekúsztak a játékok az életembe, egy váratlan koraszülés következményeként pedig hangsúlyt kaptak a különböző fejlesztési területek. Rájöttem, hogy egy-egy fejlődési elakadás megértése során a pszichés megközelítés mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az idegrendszeri, organikus folyamatokat sem, ezért érdeklődésem az olyan módszerek felé fordult, melyek által megismerhettem a fejlődési nehézségek vizsgálatának neuro- és szenzomotoros szemléletű elméleteit és alkalmazási lehetőségeit.

A „játékpszichológust” férjem látta meg bennem, (ami persze közel sem jelenti azt, hogy automatikusan azzá is váltam), mindenesetre kellő önbizalmat és motivációt adott ahhoz a titkos vágyamhoz, hogy gyerekjátékokkal kezdjek el tudatosan, szakmai szemmel foglalkozni. Ennek eredményeként a lehető legnagyobb gondosság és igyekezet mellett 2020 őszén megszületett közösen fejlesztett koncepciónk, a jatekpszichologia.hu, mely a játékvásárlás élményét szeretné megújítani.

A jatekpszichologia.hu továbbá szeretné segíteni:

  • a játékválasztás folyamatát a szülőknek azáltal, hogy a minimális játékkínálattal egyfajta virtuális rendet próbál teremteni a játékpiacon, ezáltal létrehozni egy letisztult, átlátható, a 6 éves korig megjelenő legfontosabb készségeket megmozgató játékpalettát
  • a játékban rejlő lehetőségek megtalálását egyedi játékleírásokkal
  • a tudatos szülői jelenlétet a játék során, a leírásokban található ötletekkel
  • a 0-6 éves korosztályban felmerülő kérdések, nehézségek pszichés megközelítését a Blogbejegyzések segítségével

Igyekszem az élet minden területén az ideális megoldásokat, az arany középutat választani, ez a szemlélet vezérelt a weboldal gerincét adó 100 játék összeállítása során is. A játékok között így megtalálhatóak természetes és műanyag, egyedi és tömeggyártott, sokoldalú és célorientált játékok egyaránt, ami közös bennük, hogy ár/érték arányban mindegyikük kiemelkedő. Emellett a 100 játék egy olyan válogatás, ami a 6 éves korig megjelenő legfontosabb készségek és képességek spektrumát kiegyensúlyozott arányban lefedi.

A fenti szempontok figyelembe vétele mellett azokat a kedves, letisztult, „szemreszép” 6 év alatti játékokat keresem és kedvelem elsősorban, melyeket a „gyerekek nyelvén gyártottak” és igényesen kialakított, megmunkált, fantáziát megmozgató módon találtak ki. Mindig örömmel fedezem fel, mennyi lehetőséget rejt magában egy-egy játék és hogyan hívja elő az adott életkorra jellemző készségeket és képességeket.

Ezt a 100 játékot egytől egyig alaposan ismerem, szeretem, hiszek bennük és kötődöm hozzájuk érzelmileg, hiszen túlnyomó többségük nálunk is sokáig volt vagy éppen a mai napig is használatban van. Tiszta szívből ajánlom őket nemcsak anyaként, de szakmai szempontok alapján is!

Illés-Rigó Beáta